
Astăzi la rubrica filmul de vineri avem Idiocracy. Acest film reprezintă o abordare interesantă despre evoluția umană. Este un experiment care își propune să studieze hibernarea umană.
Începe cu selectarea unui voluntar pentru experiment. Intenționat sau nu, voluntarul experimentului este un soldat american. El este ales nu pentru superioritatea sa, dar anume că este tipologia aia medie. Nici prea inteligent, dar nici nu excelează într-un fel.
Experimentul își propune să dureze 1 an. Dacă reușește, proiectul își propune să stocheze (știu. nu sună cel mai “uman”) omenii pe o perioadă nedeterminată. Mai exact, până când va fi nevoie de ei.
Când experimentul este în derulare, izbucnește un scandal, iar președintele neagă orice acuzație despre proiect. Baza este închisă și dată uitării.
Datorită unui accident, subiectul experimentului nu se trezește peste un an, dar peste 500 de ani.
Între timp lumea a evoluat și sa schimbat radical. Din tipologia individului mediu din timpul său, ajunge cea mai inteligentă persoană din lumea viitorului.
Deși trecerea timpului presupune evoluție, în cazul subiectului filmului este inversul. Omul ajunge să degradeze. Asta atrage după sine degradarea socială. În esență, se ajunge la un om fără repere și valori.
Viitorul din film vine să accentueze aspectul consumerismului. Consumerismul duce la sporirea confortului zilnic. Iar când totul este confortabil nu îți mai este de dezvoltare personală.
Spre amuzamentul privitorului și printr-un exercițiu de exagerare, cel mai mediu om al anului 2005 ajunge un potențial candidat la președinția SUA a anului 2505. Nu este tocmai evoluția pe care o visează mulți.
Evoluție sau involuție în Idiocracy
Nu este cel mai filozofic film. Pe alocuri presurat cu un umor tipic american (adică glume proaste), filmul își propune să ridice tema viitorului evoluției umane. Mai ales care vor fi valorile și aspirațiile omului viitorului.
Tehnologia va evolua. Asta este un fapt. Dar cum va fi folosită această tehnologie? În sensul că, în zadar evoluează tehnologia dacă cei care trebuie să o folosească nu vor avea nici o idee despre cum se face asta.
Anume asta este cheia filmului. Trebuie să evoluăm odată cu tehnologia. În caz contrar, toată evoluția și acumulare de cunoștință, într-un anumit punct va deveni inutilă.
Este o comedie ușoară care poate fi privită în familie. Iar dacă la sfârșitul acesteia te întrebi ce naiba îți trebuie 10 perechi de adidași și alte 5 de pantofi, lângă un dulap plin de haine purtate o singură dată, atunci filmul și-a atins obiectivul.
Dacă îți zici “hmmm, bun film”, iar de la începutul acestuia ai băgat 4 beri, o pungă de cipsuri și eventual ceva semințe, atunci ești deja în viitorul anului 2505. Pentru asta poți să te feliciți! ! 👏👏🤣
Vizionare plăcută. 😉
sursă foto: IMDB
Leave a Reply