
Titlu: Ferma Animalelor
Autor: George Orwell
Editura: Polirom
Anul apariției: Iași 2011
Traducere: Mihnea Gafița
ISBN: 978-973-46-2287-0
Ferma Animalelor
Acesta este un roman distopic (deși după volum ar fi un eseu mai consistent) în care Orwell descrie nemulțumirea față de un regim. De fapt, romanul este o fabulă a modului în care funcționa societatea și modul în care au loc revoluțiile.
Deși descrie prin alegorie oglindirea Uniunii Sovietice între 1910-1940, Orwell nu s-ar fi gândit pe atunci că romanul va reflecta și peste 75 ani societatea, chiar dacă la moment, mecanismele sunt mult mai complexe.
Fabula critică modul în care poate fi coruptă o revoluție (referindu-se la vremurile politice de atunci), dar istoria de după ne-a adus suficiente exemple, unde revoluțiile erau direcționate. Întotdeauna există cineva care trage foloase. În acest caz, ce mai contează dacă cei care trag foloasele sunt liberali, democrați sau socialiști?
Romanul descrie o casă și un mod eficient despre cum se organizau animalele. Porcii au luat decizia de a înfăptui o revoluție în numele “societății”, dar ulterior se închid în casă, răsfățându-se cu vicii și obiceiuri umane. În același timp, țineau ferma sub un set de reguli făcut chiar de ei.
De fapt, utopia scoate în evidență o idee generală care rămâne valabilă și peste ani. Revoluțiile sunt făcute prin avântul maselor, dar se bucură de ele doar unii. Scoate în evidență faptul că revoluțiile au un defect major, anume “conducătorii acestora”, lucru întâlnit frecvent în istoria recentă.
Regulile nu sunt pentru toți
Revoluția și revolta animalelor a început prin alungarea omului și stabilirea regulilor “Cele șapte precepte”. Acestea nu reprezentau decât constituția noii societăți.
CELE ȘAPTE PRECEPTE
- Oricine merge pe două picioare e dușman;
- Oricine merge pe patru picioare sau are aripi e prieten;
- Nici un animal nu va purta haine;
- Nici un animal nu va dormi într-un pat;
- Nici un animal nu va bea alcool;
- Nici un animal nu va ucide un alt animal;
- Toate animalele sunt egale.
Regulile acestea la început i-au mulțumit pe toți. Odată ce societatea s-a stratificat și porcii au ajuns la conducere, au început să se considere exclusiviști. Modificau regulile după bunul plac, iar “oamenii” (întruchipați în restul animalelor) nici nu mai știau când regulile au fost modificate. Ba chiar au ajuns să creadă că acesta a fost idealul lor încă de la început.
Totul a culminat cu “modificarea supremă”. “TOATE ANIMALELE SÎNT EGALE, DAR UNELE ANIMALE SÎNT MAI EGALE DECÂT ALTELE”.
Vizual, ideea de “revoluție viciată” a fot redată perfect de Pawel Kuczynski prin poza de mai jos (sursă foto: pictorem.com)
Leave a Reply