
Black Mirror este un serial britanic încadrat de către critici în genul SF, thriller, dramă și satiră. De fapt, serialul este o realitate care începe să capete contur pe măsură ce evoluăm ca specie și ca societate.
Descrierea generală poate fi găsită pe IMDb, iar trailerul îl puteți vedea pe youtube. Tot pe IMBd puteți vedea actorii, bugetele și structura sezoanelor. Informații generale pentru cei curioși, iar pentru restul puteți trece direct pe Netflix să-l căutați.
Din start pot să vă zic un aspect interesant și util în același timp. Chiar dacă este serial, seriile nu au legătură una cu alta. Fiecare serie este o poveste separată, dar care respectă direcția, ideologia și stilul general. Acest aspect permite de a privi serialul de unde avem chef și pentru când avem chef.
Temele abordate sunt din cele mai diferite. Dragoste, loialitate, speranță, trădare, recunoaștere socială, respect față de individ și, nu în ultimul rând, despre tehnologie. Și nu neapărat despre evoluția tehnologiei cât despre cum aceasta influențează orânduirea socială și comportamentul uman.
De departe, temele abordate, de cele mai multe ori sunt filozofice. Dar nu filozofia aia academică pe care o urâm majoritatea, dar filosofia aia simplă. De ce se întâmplă asta? Cum se întâmplă asta? Pentru ce se întâmplă asta? Și totul acoperit de o speranță dozată pentru mai bine.
Societatea mereu a vrut să fie mai bine, dar, de cele mai multe ori, a uitat să-și definească acest “bine”. În această ordine de idei, evoluția nu devine decât o corabie purtată de vânt în larg, iar omul un reziduu al acesteia.
Unele serii vor fi plictisitoare, altele te vor ține captivat, totuși, în cele din urmă vei găsi ceva care se potrivește cu ideile tale. Nu neapărat cu principiile tale, dar cu modul în care vezi lumea.
Un serial captivant și provocator în același timp. Dacă unele serii te lasă cu întrebări despre viață, societate și existență, altele sunt doar un preludiu pentru o societate care urmează în scurt timp. Azi nu poți decât să-l privești, pentru a avea o idee generală despre o societate a viitorului. Nu e chiar la nivelul lui Asimov, dar totuși, unele momente sunt înfiorător de realizabile.
Leave a Reply