Titlu: Roz tranchilizant – și alte influențe neașteptate asupra felului în care gândim, simțim și ne purtăm
Autor: Adam Alter
Editura: Publica
Anul apariției: București 2013
Traducere: Smaranda Nistor
ISBN: 978-606-8360-59-1
Omul mereu dorește să creadă că este o ființă rațională. Ei bine, nu este chiar așa! Se pare că de cele mai multe ori deciziile noastre (mai ales ce ține de cumpărături) sunt emoționale. Și, culorile joacă un rol foarte important.
Din acest motiv, cele mai mari corporații investesc sume considerabile în experimente care să eludeze felul în care culorile influențează și stimulează comportamentul de consum.
Structura cărții Roz tranchilizant
Cartea este împărțită în trei părți.
Prima parte intitulată “Lumea dinăuntrul nostru” tratează trei aspecte:
-numele
-etichetele
-simbolurile.
Se încearcă o analiză complexă a modului cum aceste aspecte tratează reușita personală în viață. Asocierea unei persoane cu o etichetă îi poate stimula sau inhiba succesul.
Numele duce la nașterea unui complex în dezvoltarea individului. Etichetele, deși au un aport complex, fac mai simplă o lume complexă. Trebuie să fim atenți când etichetăm, dar și să ne așteptăm să fim etichetați. Iar pentru individ, simbolurile sunt un magnet pentru semnificații.
Partea a doua “Lumea dintre noi” tratează interacțiunea socială. Fie că ne place – sau nu, suntem membrii unei societăți. Partea aceasta tratează felul cum
- simpla prezență a altor oameni
- caracteristicile altor oameni
- cultura
…influențează comportamentul individual.
Individul este un cumul de experiențe a unor reacții sociale prin lentila culturală prin care vede obiectele și locurile. Indiferent de credințele proprii și părerile personale, individul este – mai mult sau mai puțin, un “produs” al societății din care face parte.
Partea a treia din Roz tranchilizant este “Lumea din jurul nostru” și vine să analizeze…
-culorile
-locurile
-vremea și căldura
…și cum, cumulat acestea ne influențează deciziile.
Presărată cu o serie de experimente științifice, partea a 3-a tratează relația dintre culori și corpul uman, legăturile dintre culori și obiecte cotidiene, dar și simbolistica unor culori.
Schimbări de comportament
Data viitoare când mergi la cumpărături oprește-te în fața unei vitrine și gândește-te la asocierile pe care ți le ridică culorile unor ambalaje și etichete.
Gândește-te un pic de ce ambalajul unei cafele este roșu, sau de ce unele produse, cum ar fi carnea de pui au eticheta preponderent verde. Oare nu ți se asociază verdele cu natura? Oare pe moment nu crezi că respectivul producător încearcă să-ți asocieze produsul cu unul natural?
Evident că, dacă examinează felul în care culorile influențează comportamentul, acesta atinge ușor ușor și ceva aspecte psihologice. Sau mai bine zis, o perspectivă diferită asupra naturii umane, care încă oscilează între știință și speculație.
O lectură ușoară, acoperită pe alocuri de umor, Roz tranchilizat va schimba modul în care privești lumea din jurul tău. Sau, poate și mai bine – modul în care te privești pe tine însuți.
Leave a Reply